top of page
Eigen Kracht & Coach
Wooden Hut
Zelfververtrouwen

Week 3

Mensen zitten zichzelf vaak in de weg. Het is niet hun omgeving die hen tegenhoudt, maar hun eigen gedachten. Gedachten over wat ze waard zijn, wat ze willen en waar ze bang voor zijn.

Luister naar je gevoel!

 

“Volg je intuïtie.” “Luister naar je gevoel.” Hoe vaak hoor je dit niet?

Sommige mensen vinden dit zweverig klinken en vertrouwen meer op hun verstand en logica.

Als coach merk ik dat de uitdagingen van cliënten vaak te maken hebben met het (niet) luisteren naar hun gevoel.


In plaats van ons te richten op wat we zelf willen en voelen, worden we soms overweldigd door onze omgeving en wat we denken dat andere mensen van ons verwachten.

De twijfel tussen verstand en gevoel


Je gevoel is gebaseerd op veel meer dan alleen logica en kennis. Je gevoel is gebaseerd op alles wat je bewust en onbewust opneemt.


Stel dat iemand tegen je lacht en zegt: “Ik ben het met je eens.” Je verstand vertelt je dan dat het zo is. Maar je gevoel registreert dat de ogen niet mee lachen en de stem niet overtuigd klinkt. Dat laatste vergeet je verstand je mee te delen.

Een ander voorbeeld: Je verstand zegt je dat deze baan ‘verstandig’ is en goed voor je carrière. Maar je gevoel vertelt je dat het niet echt is wat je wilt. Je verstand zegt je dat veranderen van baan risico’s met zich meebrengt. Je gevoel zegt je dat je veel gelukkiger zou zijn als je iets anders ging doen.

Wie heeft nu gelijk, je verstand of je gevoel?

Het is allemaal gevoel.


Uiteindelijk doen we alles wat we doen om er een bepaald gevoel van te krijgen. We zijn op zoek naar een gevoel van zekerheid, een gevoel van geluk, een gevoel van succes. De acties die we nemen zorgen voor dat gevoel.

Ook je verstand gebruikt je om een bepaald gevoel te krijgen. Je gebruikt je verstand om de beste keuze te maken die je een bepaald resultaat geeft. Wat wil je met dat resultaat? Je wilt een bepaald gevoel creëren. Je wilt je blij of succesvol voelen.

Je weet nu dat je gevoel je zelden bedriegt en is gebaseerd op meer dan alleen je kennis en logica.

Je weet ook dat wat je uiteindelijk wilt een bepaald gevoel is. Dan is het toch ‘logisch’ om meer te luisteren naar je gevoel? Dan weet je zeker dat je op het juiste spoor zit!

Hoe kom je dicht bij je gevoel?


Als je wilt weten wat je gevoel je zegt, luister dan naar je emoties. Wat zeggen die je? Voel je blijdschap, opluchting, verdriet, onzekerheid, vertrouwen?
Dat is je gevoel. Je verstand zegt je dat je blij zou moeten zijn, maar je voelt bijvoorbeeld spanning.
Dat gevoel (spanning) is een indicatie wat je echt voelt als je je verstand even uitzet.

Dan kun je jezelf de vraag stellen:

“Wat wil ik nu eigenlijk?”

Wat voor gevoel wil ik werkelijk?”

“En wat moet ik daarvoor doen?”

Als je blokkeert, dan kan het zijn dat je teveel in je hoofd zit, dat je bezig bent met je gedachten.
Soms helpt het door je hand op je buik te leggen, een paar keer diep adem te halen en dan te wachten tot er een bepaald gevoel naar boven komt.

In het begin is het even oefenen, maar je gevoel is de kern van wie je bent en wat je wilt en dus te belangrijk om te negeren.

Waarom we toch nog twijfelen.


We hebben de neiging om onze gevoelen te verstoppen op het moment dat we bezig zijn met onze omgeving of onze angsten.  We willen een beslissing nemen die afwijkt van wat onze omgeving doet of wat andere mensen ons adviseren.

Omgeving:


Voorbeeld: We willen graag een andere baan, maar iedereen zegt ons dat het in deze tijd te veel risico’s met zich meebrengt. We kunnen beter verstandig zijn en kiezen voor zekerheid.

Angsten:


Op het moment dat we bang zijn de verkeerde beslissing te nemen schakelen we ons verstand in en gaan we alles logisch beredeneren.

Waarom? Omdat we in onze angst niet meer vertrouwen op ons gevoel.


Voorbeeld: We zijn bang om een bepaalde beslissing te nemen en de verkeerde keuze te maken. We onderdrukken ons gevoel, dat zegt wel die beslissing te nemen en verzinnen redenen waarom het verstandiger is het niet te doen.

Wat zou er gebeuren als je je gevoel volgt?


Als jij je gevoel zou volgen kan het bijna niet misgaan.
Jij en jij alleen weet wat je wilt en daarvoor kiezen is een keuze maken voor je eigen geluk.
Ook al zegt de wereld dat het niet kan of dat iets anders verstandiger zou zijn, blijf dicht bij je gevoel en kies op basis van je intuïtie.

Diep in je hart weet je wel of een keuze de juiste is voor jou.


Waarom zou je genoegen nemen met minder?


Het kan zijn dat je bang bent dat het niet lukt. Maar ze zeggen niet voor niks:

“Als je mikt op de sterren en je mist, dan ben je nog altijd in de hemel.”

Als je een keuze maakt op jouw gevoel en het blijkt later niet te hebben uitgepakt, heb je nog altijd je hart gevolgd. Je hebt gekozen voor jouw wensen en verlangens. Dat is beter dan een beslissing nemen waar je eigenlijk niet achterstaat, alleen omdat het ‘verstandig’ zou zijn.

Waarom zou je iets kiezen waar je niet achter staat?

Wees een beetje onredelijk en kies op je gevoel, wat anderen ook zeggen.

Neem een beetje risico en vertrouw op jezelf.

Als je je gevoel negeert.


Soms heb je een situatie meegemaakt waarvan je achteraf denkt: “Zie je, ik wist het wel. Mijn gevoel zei dat het niet goed zat.” Dat kun je voorkomen door ernaar te luisteren.

Vaak is dat bij relaties het geval. Je maakt een keuze voor een persoon en negeert de signalen.

De ander ziet er toch goed uit?

Je bent toch al zo lang bij elkaar?

Hij of zij zegt toch dat ze gaat veranderen?

Je hebt toch ook leuke momenten samen?

 

Maar de signalen zeggen wat anders en in je achterhoofd klinkt er een klein stemmetje dat zegt:

“Het voelt gewoon niet goed zo.”

En later, als je terugkijkt, weet je precies te vertellen wanneer dit gevoel tot je sprak en je liet weten dat er iets niet klopte.

Kies voor je gevoel.


Je gevoel bedriegt je niet. Het vertelt je precies wat jou gelukkig maakt. Alle andere beslissingen die je neemt zijn tweede keuzes. En waarom zou je niet voor de hoofdprijs gaan?

Luister naar je gevoel en maak het de belangrijkste stem in je keuzes en beslissingen: je zult niet teleurgesteld worden!

EAD6318F-E45B-47EB-A28C-4AC60CAF73D4_1_2
bottom of page