top of page

Op weg naar innerlijk goud !

"Luister nooit, echt nooit, naar iemand die wil dat je ophoudt met jezelf vragen te stellen.

Je hele leven zullen mensen je willen houden zoals je bent.

Ze zullen je afraden om risico te nemen.

Ze zullen je bekritiseren wanneer je ongeëffende banen bewandelt. Maar je moet altijd je hart volgen.

 

Altijd vragen stellen, en nooit genoegen nemen met nietszeggende antwoorden."

Uit: Hoe maak ik goud van mijn leven - Geert Kimpen

Hey jij daar!!!

TOP, dat je tijd investeert in jezelf én dat je nieuwsgierig bent naar wat er voor moois allemaal in je zit.  Het begint al bij je eerste levensjaren, wist je dat?

De eerste levensjaren zijn zo belangrijk....

De mens is als zoogdier het langst bij zijn ouders. In de eerste levensjaren ben je als kind dan ook totaal afhankelijk van je ouders en verzorgers. De afhankelijkheid verandert in de puberteit, waarin je als mens je eigen identiteit gaat ontwikkelen.

Meestal ontstaat deze identiteit uit - hoe jij jezelf ziet in relatie tot de mensen om
je heen.  (vrienden, buurjongens en -meisjes of kennissen) 

Zo ontwikkel jij jezelf tot wie je bent of wil worden.

Veel van je opvattingen over gevoelens en emoties krijg je van thuis mee. Zie het als een soort blauwdruk. Deze blauwdruk is niet altijd zichtbaar in de buitenwereld, maar is wel als een soort bril, waardoor je naar de wereld kijkt.  Niet alleen naar de wereld, maar ook naar jezelf. 

 

De hele dag ben je immers in gesprek met jezelf over wat er gebeurt of over wat je 'denkt' dat gaat gebeuren.

Je hebt gemiddeld zo’n 50.000 gedachtes waarvan ongeveer 2% herhalend
zijn.   Zo besef je al gauw dat 'deze herhalende gedachten' een grote impact hebben op je bestaan.

Om tot het goud te komen is het belangrijk om jouw gedachten en overtuigingen te onderzoeken.  Komen ze van jou?  Of zijn ze aangeleerd?

Gedachten

Gedachten vliegen de hele dag door je hoofd en je hebt er geen controle over. Tenminste dat denk je misschien?!

 

Je denkt dat je geen controle hebt over je denken. Klopt dit?

 

Het is inderdaad lastig om over al je gedachten controle te hebben, want ze komen en gaan.   Soms zijn ze er zo snel, dat je eigenlijk niet in de gaten hebt dat je ergens aan denkt. En ook dat is weer een gedachte. Het blijft maar spoken in je hoofd! Vermoeiend! (Ook weer een gedachte.)

Hoe ga je met die gedachten om?

 

Laat jij je leven door je gedachten beïnvloeden?

Denk bijvoorbeeld aan:

‘Ik ben niet goed genoeg’

‘Ik ben te dik of juist te dun’

‘Als ik nu die baan eenmaal heb, dan ben ik gelukkig’  En zo kan je een heel boek schrijven over gedachten. Gedachten kunnen zowel positief of negatief zijn.  Onbewust spoken ze de hele dag door je hoofd.

En hier zijn dan de tips

 

 • Probeer niet alleen positief over jezelf te denken, maar ook te 'voelen'. VOEL zachtheid, liefde en waardering voor jezelf!

 • Je verdient waardering voor elk stapje dat je zet. Niet alleen voor het bereiken van de top.

 • Kijk niet alleen naar wat er nog verbeterd zou moeten worden, maar zie ook wat je allemaal al veranderd hebt. Vergelijk jezelf eens met 10 jaar geleden. Geweldig, zoals je gegroeid bent, toch?

 • Vergelijk jezelf nooit met anderen natuurlijk. Die hebben jouw strijd niet gestreden.

 • Een goed zelfbeeld is positief maar ook reëel. Ben je pas tevreden als je kampioen bent? Misschien moet je dan je lat wat minder hoog leggen?

 • Focus op je sterke kanten, niet op wat je lastig vindt. Johan Cruijff was slecht in wiskunde en Einstein kon niet voetballen. Nou en?

 • Kijk in de spiegel als je ontspannen bent, bij schemerlicht. Zoek niet naar puistjes en rimpels, maar naar de twinkeling in je ogen.

 • Koop een nieuw spiegeltje, een extra mooie. Hang hem niet op maar verstop hem, alsof het je schat is. In alle andere spiegels kun je kijken om te zien of je haar nog goed zit, maar deze is voor speciale gelegenheden. Kijk er alleen in om naar de mooie kanten in jezelf te kijken. Je zult zien dat deze spiegel je na een poosje nieuwe stukjes van jezelf laat zien.

 • Visualiseer jezelf zoals je zou willen zijn: Rechtop, schouders naar achteren, vol energie en enthousiasme... Neem die houding aan en laat dat gevoel ook maar komen.

 • Voor elke negatieve benaming is ook een positieve te vinden. Flapuit = eerlijk, huilebalk = gevoelig, brutaal = eigenzinnig, egoïstisch = kan goed voor zichzelf zorgen.? koppig=doorzetter...

 • Als iemand een compliment maakt, probeer dan niet te denken: "Dat is niet waar", maar "Zo denk jij er dus over..." Sta er maar voor open dat de ander een ander beeld van jou heeft dan jij zelf hebt. JOUW zelfbeeld is gekleurd door een beerput van emoties en ervaringen uit het verleden. De ander ziet jou helderder, gewoon zoals je nu bent.

 • Heb je hier een beetje hulp bij nodig? Maak dan een afspraak. 


CONCLUSIE

Probeer je niet te veel te laten leiden door je negatieve gedachten.

Blijf geloven in jezelf,

wees je bewust van je gedachten

en straal!

Met een lieve groet,

Nathalie Frérotte

Nathalie Frérotte
bottom of page